Nyhetsbrev #5 2014
Välkommen till ett digert höstnummer! Den här gången får du följa med oss till Dresden och Lidingö, till Uddevalla och Esbo, till Fisksätra och Brasilien i vårt sökande efter intressanta utställningar att diskutera, analysera och avnjuta.
Nästa år, 2015, fyller UEForum tio år. Det kommer vi att uppmärksamma på olika sätt. Vi börjar redan nu genom att erbjuda Eva Perssons nyutkomna bok Osköna ting som kostnadsfri premie till dig som betalar in medlemsavgiften för 2015.
Mycket nöje – och nytta också, förstås!
önskar redaktionen
FRITT FRAM FÖR GRATIS ENTRÉ
Den nytillträdda regeringen tänker infria sitt vallöfte om slopat inträde på statliga museer. I förstone låter det som ett förslag som gör alla till vinnare. Så enkelt är det dock inte. Ingrid Miljand reder ut fördelar och nackdelar med reformen.
FOTO: PIA CEDERHOLM HÄSTAR BÄST PÅ VÄSTKUSTEN |
BILD: HUGO SIMBERG MULTISENSORISK ÄNGEL |
FOTO: HANS KOEGEL, FJÄRDE ÅLDERN KOMMER SIST |
FOTO: JENS MOHR FÖRGÄNGLIGHET FÖR FÅFÄNGA |
FOTO HANNA SJÖBERG EN KIL TVÄRS IGENOM KRIGEN |
LOGO BOKSTAVSMUSEET FÖR DE BOKSTAVSTROENDE |
OMSLAG KIM ROGVALL LITTERATURVACKERT OM UTSTÄLLNINGSHISTORIA |
VISIONÄRT MUSEUM I FRONTLINJEN
Giane Vargas Escobar driver med stort engagemang och kreativitet ett museum för afrobrasiliansk kultur i södra Brasilien. Ulla Arnell var med på bokmässan i Göteborg när Giane Vargas Escobar tog emot priset från Hans Mannebys minnesfond för museiutveckling.
FOTO KATARINA LINDAHL
CECILIA HEMMA HOS CAECILIUS
Pompeji-utställningen på Millesgården i Stockholm har rönt en del uppmärksamhet och det inte bara för sin smått ekivoka marknadsföring. Cecilia Jacobsson gör ett hembesök hos Caecilius Iucundus, en pompejansk bankir som levde för tvåtusen år sedan.
FOTO KATARINA LINDAHL
FISKSÄTRA, SVERIGE, JORDEN
Gunilla Lundahl deltog i konferensen URB-Z som anordnades i Stockholmsförorten Fisksätra i oktober. Under konferensens två dagar framtonade hoppfulla visioner för ett litet museum att få utgöra ett stort fönster mot resten av världen.
ESSÄBERÄTTELSER KONTRA UTSTÄLLNINGAR |
KVALITETSTID FÖR BARN OCH VUXNA
|
FOTO TEXTILMUSEET BORÅS
SVAR PÅ TAL OM TEXTILMUSEET
I det förra numret recenserade Magnus Haglund det nya Textilmuseet i Borås som han menar lider av allvarliga brister.
Lena Landerberg hävdar i ett debattinlägg att det snarare är Haglunds recension som inte håller måttet.
Pias pressgrannar
INGEN PRISLAPP PÅ MUSEIDRÖM
Under rubriken ”Spektakulärt museum öppnar till slut” rapporterar Birgitta Rubin i DN:s nätupplaga (20141019) om ett nytt Parismuseum: Fondation Louis Vuitton. Bernard Arnault som äger lyxväskeimperiet Louis Vuitton och är Frankrikes rikaste person (och världens tionde rikaste) äger alltså numera även ett grandiost museum. Arkitekten bakom är ingen mindre Frank Gehry – berömd för Guggenheimmuseet i Bilbao.
Vi är väl många som drömmer om ett eget museum, gärna med rejält tilltagna resurser att förfoga över. För affärsmannen Arnault är det en dröm som går i uppfyllelse. Att budgeten på 100 miljoner euro överskridits för länge sedan är inget problem för honom: ”Man sätter ingen prislapp på en dröm.”
Det intressanta är dock inte hur många miljoner som tillåtits rulla under den långa och komplicerade byggprocessen utan hur Gehry beskriver samarbetet med museichefen Suzanne Pagé: ”Nu har jag gjort violinen och hon ska spela den, hon får lära sig att använda rummen efterhand.” Vilket drömjobb hon har!