HEM  ARKIV  ESSÄER  FORUM  KONTAKT  LITTERATUR  RECENSIONER  REPORTAGE  SYNPUNKTEN  VÄRLDEN

 

Nyhetsbrev #6 2013


I det första avsnittet av årets julkalender i teve meddelar ”museiintendenten” (som hon vill kallas i stället för ”farmor”) att på museet får man inte röra någonting utan handskar. Ifall man inte är barn, för då får man inte röra någonting alls.

Föreställningen om vad ett museum är och vad man gör där har förändrats över tid. Den gamla nidbilden av den instängda, verklighetsfrämmande museisalen fungerar som populärkulturell kliché men har kanske snart gjort sitt. Utställningarnas estetik och praktik befinner sig tvärtom i stark utveckling, en utveckling som vi på UEForum tänker fortsätta följa under 2014.

Om du vill stödja oss kan du enkelt göra det genom att bli medlem i vår förening. Går du med före årsskiftet gäller ditt medlemskap hela nästa år. Läs mer här.

Mycket nöje!
önskar redaktionen


FOTO: NINA NYKVIST

SYNPUNKTEN

BÄTTRE VISNINGAR ÅT BARNEN

Nina Nykvist har lång erfarenhet av att visa utställningar för barngrupper. Hon vet hur man skapar koncentration och förväntan, och hur man sedan infriar förväntningarna.

Här bjuder hon UEForums läsare på sina bästa tips.


RECENSIONER


FOTO: KARL-ERIK LJUNG

 

FOTO: KAROLINA KRISTENSSON

 

FOTO: ELLINOR ALGIN

KUNG AV ÖSTERGÖTLAND
FÖR EN DAG


En basutställning där besökaren har makten måste vara ett tecken på ett välfungerande länsmuseum, tänker Pia Cederholm. Men varför blir det plötsligt helt mörkt i Östergötlands museum?

 

RÄNDERNA GÅR ALDRIG UR

Att gå på en utställning om ränderna i vår kultur borde innebära en rad överraskande insikter. Det finns ju så mycket som är randigt! Men Axel Andersson har sett Ränder rytm riktning på Nordiska museet och är lite besviken.

 

STÅ INTE STILL
I UTSTÄLLNINGEN


Utställningar om sport och kroppsrörelse ska naturligtvis ha en estetik som uppmuntrar besökaren att vara fysiskt aktiv. Ewa Wadell tog ett träningspass i Riksidrottsmuseets nya utställning SportLab.

 

STUMMA MEN LEVANDE

Michael Meschke har ägnat ett yrkesliv åt marionettdockor och den teaterscen de kan fylla med sin speciella närvaro.

Katrin Friberg steg in på Stockholms stadsmuseum och hamnade i en halvt magisk utställning.

 

FOTO: JOHAN STIGHOLT

 

FOTO: KAROLINA KRISTENSSON

 

VEM KAN SLÅ EN SCHIMPANS?

Man kan häpna över mycket människor har gemensamt med apor, grisar och hästar – och hur mycket som ändå skiljer arterna åt.

Johannes Soldal undrar vad Naturhistoriska riksmuseet egentligen menar med sin basutställning Djuret människan.LITTERATUR

MÅNGFALD STÄRKER MÄNNISKOVÄRDET
För den som förtvivlar inför de intoleranta och aggressiva strömningarna i samtiden finns nu ett verksamt motgift i form av boken Att störa homogenitet.
Pia Cederholm har läst vad som borde vara årets julklapp till varje sverigedemokrat.

 

TALA MED BARNEN PÅ BARNENS VIS
Riksutställningar ger ut skrifter om olika aspekter av utställningskonstens teori och praktik.
Ingrid Miljand har läst Barn <3 Kommunikation, en inspirerande samling texter och bilder om kommunikation på barns villkor.


ESSÄ


FOTO: BONNY SJÖBLOM

HUR DET VAR I HÄLSINGLAND
“Växer man upp i Hälsingland får man, oavsett om man är son till en ingenjör eller dotter till en undersköterska, veta att landskapet präglats av sin linhantering och de stora gårdarna.” Men detta, menar Po Tidholm, är en historieskrivning som behöver bemötas och utmanas. Något som utställningsformen lämpar sig utmärkt för.


TACK FÖR I ÅR!
Ett varmt tack vill vi på redaktionen rikta till alla er läsare som delar vår passion för utställningsmediet. God jul och väl mött igen 2014! Tack också till alla som medverkat under det gångna året. Ni möter dem alla här.


MARGARETA ALIN

TOVE ALDERIN

AXEL ANDERSSON

ULLA ARNELL

MAGNUS BERG

HEGE B HUSEBY

EWA BERGDAHL

PIA CEDERHOLM

ANNA MARIA CLAESSON

SOFIE COLLIN

BJÖRN ED

KATRIN FRIBERG

INGER HAMMER

HEDVIG HEDQVIST

DAN JÖNSSON

JANE KARLSSON

STAFFAN LUNDEN

INGRID MILJAND

NINA NYKVIST

JAN OHLIN

EVA PERSSON

MARIT SIMONSSON

HANNA SJÖBERG

JOHANNES SOLDAL

KRISTOFFER SOLDAL

PATRIK STEORN

REBECKA TARSCHYS

PO TIDHOLM

EWA WADELL

SOFIA WINGE

CLARA ÅHLVIK

ARON AMBROSIANI

LARS BERGWALL

KATARINA LINDAHL
illustration Katarina Lindahl copyright