HEM  ARKIV  ESSÄER  FORUM  KONTAKT  LITTERATUR  RECENSIONER  REPORTAGE  SYNPUNKTEN  VÄRLDEN

 

Nyhetsbrev #2 2015


Välkommen till årets andra nummer av UEForum!

Detta vårnummer är fullspäckat med recensioner och debatt, utblickar i världen och djupdykningar på hemmaplan. Vi träffar Frederick Kiesler i Tensta, begravda kungligheter, besöker medeltiden i Visby och samtidens konsthantverk på Norrlandsturné, m.m. Och så har vi delat ut UEForums guldpris 2014 på museernas vårmöte i Sigtuna.

Trevlig läsning!
önskar redaktionen.



SYNPUNKTEN

FOTO ANDERS THESSING

FORM OCH FRILANS
Samtalet om formgivarens roll fortsätter. En artikel i förra numret av UEForum fick Susanne Rolf, frilansande fomgivare att reagera, och fundera vidare kring kreativitet, arvoden, upphandlingsrutiner och andra viktiga ämnen. Blir formgivaren bjuden när utställningen får pris för bra formgivning? Inte alltid, visar det sig.


RECENSIONER


FOTO KIELSER PRIVATE FOUNDATION

FREDERICK KIESLER PÅ TENSTA KONSTHALL
En spännande utställning på Tensta Konsthall skildrar den dynamiske multikonstnären och arkitekten Frederick Kiesler (1890-1965). Ett fascinerande konstnärligt livsverk, skriver Gunilla Lundahl. Skynda att se innan utställningen stänger 2 maj.

 

FOTO JENS MOHR

DÖDENS TEATER, LIVRUSTKAMMAREN
Intressant om kungliga begravningar ända sedan Gustav Vasas tid. Utställningen visar storslagna ceremonier och diskuterar frågan på olika sätt. Vad väntar regenter efter döden? Stor risk att man blir uppgrävd, konstaterar Axel Andersson.


FOTO NEXT LEVEL CRAFT

NEXT LEVEL CRAFT PÅ NORRLANDSTURNÉ
Var står hemslöjden idag? Utställningen Next Level Craft, producerad för Kulturhuvudstadsåret i Umeå, befinner sig på Norrlandsturné. Gunilla Lundahl har besökt en färgstark och kraftfull utställning i Östersund.

 

AFFISCH NORRTÄLJE MUSEUM

NORRTÄLJES NYA MUSEUM
Hen i fokus när Norrtälje inviger sitt nya museum. Pia Cederholm gillar såväl utställning som museum men funderar över var samlingarna ska vara.


FORUM

MUSEET SOM TÄVLINGSARENA
SVT förlägger nya barnprogram till museer, aktuellt i SVTs nya underhållningsprogram Museet. Där tävlar barn i ”spännande musiemiljö”.
Vilken roll spelar museerna när lokalerna förvandlas till tävlingsarenor, funderar pedagogen Marie Bendroth Karlsson.


VÄRLDEN


FOTO PERNILLE KLEMP

KAARE KLINT I KÖBENHAVN
”Bedövande vackert”, anser Clara Åhlvik om utställningen om formgivaren och arkitekten Kaare Klint på Designmuseum i Köpenhamn. Gamla regler ställs på ända, konstaterar hon. Så kan man visst göra. Med fördel.

 

FOTO MARTA KUSMIERZ

BARBARA KIRSHENBLATT -GIMBLETT OM POLIN
I förra numret skrev Kristoffer Soldal om POLIN-museet i Warszawa. Nu träffar han museets chefscurator Barbara Kirshenblatt-Gimlett på besök i Stockholm en solig dag i april, och får ett givande samtal om hur museet planerades och tog form.


LITTERATUR

MUSEERNAS HISTORIA 1965-1990
Olle Näsman, museolog i Umeå har doktorerat på museernas historia. Stefan Bohman, opponent vid disputationen, lotsar oss här igenom den omfattande avhandlingen och fördjupar även diskussionen om bland annat ”Kulturarvsmuseer” och ”Samhällsmuseer”.


FOTO SUPERFLEX

OFFENTLIG KONST I NY BOK
Samarbetsprojektet Out of Time, Out of Place: Public art (Now) har samlat deltagare från flera länder, däribland Sverige. Boken om projektet är en bra utgångspunkt för diskussioner om konst i det offentliga rummet, anser Maria Hirvi Ijäs.


FOTO PETRA JONSSON

REPORTAGE

UNDER TORGET LIGGER MEDELTIDEN
En ny utställning under Stora torget i Visby, om den medeltida ryska kyrka som fanns på platsen från 1200- till 1400-talet får väl godkänt av Wilhelm Östberg och Lotta Lagercrantz. Fint gjort och högst sevärt, tycker de.