HEM   |   ARKIV   |   ESSÄER   |   FORUM   |   KONTAKT   |   LITTERATUR   |   RECENSIONER   |   REPORTAGE   |   SYNPUNKTEN   |   VÄRLDEN

 

GULDPRISET

UEForum delar sedan 2011 ut ett guldpris under museernas vårmöte. Ett pris som uppmärksammar originalitet och uppfinningsrikedom inom någon särskild aspekt av utställningsmediet.

 

2018 GULDPRIS

Iréne Gustafson, Lycksele skogsmuseum med pris och diplom. Priset är framtaget av Petter Hellsing. Foto: Jenny Eliasson

Årets guldpris 2017 tilldelas Skogsmuseet i Lycksele för katalogen till utställningen UTSIKTER – så långt ögat når

UEForum har i år valt att uppmärksamma utställningskatalogen. Skogsmuseet i Lycksele har tagit fram en alldeles utmärkt katalog som tar avstamp i utställningen men också står på egna ben.

Ur motiveringen: (...) en katalog som inspirerar, breddar och fördjupar vårt seende och låter blicken från museets utställning vandra ut i landskapet. Det tycker vi är GULD värt."


Läs hela prismotiveringen


2017 GULDPRIS

Priset är framtaget av Lisa Maria Pettersson.
Foto: Jan Ohlin/Aron Ambrosiani

Årets guldpris 2016 tilldelas Riksutställningar.

Sedan starten 1965 i en försöksverksamhet har Riksutställningar under ett halvt sekel med runt ettusenfyrahundra utställningsproduktioner gjort konst- och kulturupplevelser tillgängliga för många som annars inte skulle fått se musiklådor, skulpturskåp, konstbussar, utställningståg och debattutställningar. Erfarenheter har samlats, inspirerat och väglett många till egna produktioner – både amatörer och professionella.


Läs hela prismotiveringen (pdf)


2016 GULDTRÅD

Priset är framtaget av Irene Agbaje.
Foto: Jan Ohlin

Årets pris – Guldtråd 2015 tilldelas K.A. Almgren sidenväveri och museum.

Ur prismotiveringen: "På Almgrens finns lager på lager av sakkunskap, av handens och ögats insikt i tingen, av förståelse för hur färger och strukturer talar till oss, i oss och genom oss. Den känsla av sammanhang, omsorg och kvalitet som möter varje besökare på Almgrens tycker vi är värd ett erkännande. En guldtråd att spinna vidare på under många år framöver."


Läs hela prismotiveringen (pdf)


2015 GULDFORM

Priset är framtaget av Agge Sahlberg.
Foto: Pia Cederholm

Årets pris – Guldform 2014 tilldelas formgivare Björn Ed, som i mer än 50 år gjort avtryck i många av landets museer och betytt mycket för utvecklingen av Utställningssverige.

En sann utställningsmästare som hanterar både de stora och de små formaten. En inspiratör för många utställningsmakare och framtida utställare. Alltid i bästa guldform.


Läs hela prismotiveringen (pdf)
Pojken med guldpennan – Pia Cederholms intervju med Björn Ed.2014 GULDMOTOR

Priset framtaget av Frida Westholm.
Foto: Ulla Arnell

Årets pris, guldmotor 2013 får Gunilla Stenberg, chef på Hälsinglands museum. År efter år har Gunilla Stenberg ansvarat för ett museum där den ena välgjorda utställningen efter den andra tagit form.

Gunilla Stenberg har imponerat på oss med sitt ledarskap och med sin fingertoppskänsla för utställningars form och innehåll.


Läs hela prismotiveringen (pdf)
Vad UEForum gjorde i Umeå – Pia Cederholms reportage.2013 GULDTEXT

Från utställningen. Foto: Pia Cederholm

För utställningen August. En djefla utställning på Liljevalchs i Stockholm får Ulla Kassius i egenskap av scenograf UEForums pris Årets guldtext 2012.

UEForum vill den här gången belöna en estetik som med rött och svart och det oansenliga materialet mdf-board åstadkommer ett frätande syrabad där Strindbergs ord stiger upp till ytan som guld.


Läs hela prismotiveringen (pdf)
En djefla bra utställning – Inger Hammers reportage om utställningen och pristagaren.2012 GULDRUM

Suboxi, ett av verken i utställningen.
Foto: Sara Erkers

För utställningen Älvsnabben – drömmen om ett annat Göteborg får konstnären och musikern Isak Eldh och författaren och kulturjournalisten Magnus Haglund, båda verksamma i Göteborg, UEForums pris Årets guldrum 2011 för sin utställning.

2011 års guldrum uppmärksammar dynamiken i ett utställningsrum som vågar öppna sig för verkligheten utanför museet.


Läs hela prismotiveringen (pdf)
Ljudet från ett annat Göteborg – Eva Perssons recension av utställningen.
Ett samtal med Isak Eldh & Magnus Haglund – Fredrik Nybergs reportage om guldpristagarna.2011 GULDMONTER

Torbjörn Lenskog tar emot sitt pris.
Foto: Jan Ohlin

2011 får Torbjörn Lenskog med utställningen Saker och ting mellan liv och död på Armémuseum i Stockholm UEForums pris Årets guldmonter 2010.

Med ettusen föremål i 66 montrar uppställda i snörräta rader, som korsen på en krigskyrkogård, har Torbjörn Lenskog skapat en enkel men effektiv utställningsmiljö.


Läs hela prismotiveringen (pdf)
De små tingens krig – Pia Cederholms recension av den prisbelönta utställningen.
Samlare är lite galna – Rebecka Tarschys intervju med Torbjörn Lenskog.


 

  2018 stöder Kulturrådet UtställningsEstetiskt Forum  |  Tjänstgörande utgivare: Jan Ohlin  |  © UEForum 2005-2018