HEM  ARKIV  ESSÄER  FORUM  KONTAKT  LITTERATUR  RECENSIONER  REPORTAGE  SYNPUNKTEN  VÄRLDEN

 

Nyhetsbrev #1 2015


Välkommen till ett nytt år med UEForum!

Efter turbulensen kring tidsskriftstödet strax före jul är vi glada över fortsatt produktionsstöd från Kulturrådet. Det innebär att UEForum utkommer med sex nummer även under 2015.

Vi inleder året med en kavalkad av både stora och små frågor; liv och död, rumslighet, skor, politik och makthegemoni.

I skrivande stund nås vi av besked att Kulturdepartementet och regeringen inleder ett samarbete med Rättviseförmedlingen för att fördjupa mångfaldsarbetet i kulturpolitiken, frågor som också berörs i några artiklar i detta nummer. Spännande tycker vi på UEForum, som kommer att bevaka detta vidare.

I år har det dessutom gått tio år sedan UtställningsEstetiskt Forum grundades av Eva Persson. Vi firar detta med ett passande erbjudande till våra läsare: För 150 kronor får du hennes nya bok Osköna ting. En utställningsrevolution i Varberg hemskickad, samtidigt som du blir medlem i UEForums förening under ett år. OBS! Detta erbjudande är förlängt. Missa inte!

UEForum möblerar om tillfälligt i redaktionen, chefredaktör Pia Cederholm ska arbeta med annat under våren och Jan Ohlin går in som t f chefredaktör fram till sommaren.

Vi ser fram emot ett spännande nytt utställningsår!
Redaktionen



SYNPUNKTEN

FOTO: IRÈNE KARLBOM HÄLL

FORM? DET LÖSER VI INOM HUSET
Samtalet om formgivarens roll fortsätter. En artikel i förra numret av UEForum fick Irène Karlbom Häll, mångårig frilans inom form och produktion, att fatta pennan. Kan formgivning vara ”lördagsgodis”? Måste man ha läst historia? Måste man vara akademiker? Läs mer i denna sprakande synpunkt.


RECENSIONER

FOTO LINN AHLGREN

RUM FÖR DESIGN OCH ARKITEKTUR
I Stockholm pågår en rad utställningar med betoning på design och arkitektur. Gunilla Lundahl har gjort ett rejält svep med vaken blick och funderar över samspelet mellan form och innehåll. Följ med, här går det undan!


FOTO OLLE NORLING

SHOE STORIES
Skor av alla slag fyller Upplandsmuseet i Uppsala som visar en tankeväckande utställning. Marit Jonsson gick där i timmar utan att bli det minsta trött i fötterna.


FOTO NOBEL CREATIONS

NOBEL CREATIONS
Kan man gestalta ett Nobelpris? Nobelmuseet har bjudit in elever från Beckmans Designhögskola och Musikhögskolan för att med design och musik beskriva och experimentera med utställningsformen kring årets Nobelpris. Ewa Wadell har besökt Nobelmuseet.


VÄRLDEN


FOTO W. KRYNSKI

DE POLSKA JUDARNAS MUSEUM
I Warzsawa har POLIN, museet över de polska judarnas historia slagit upp portarna med en mäktig basutställning. ”Här är ambitiöst ett otillräckligt ord. Sällan har en utställning varit så innehållsrik och storslagen”, skriver Kristoffer Soldal i sin rapport.

 

FOTO INGRID ELAM

FOLKMORDENS MUSEUM
Folkmordet i Rwanda för 20 år sedan hanteras med omsorg och värdighet på Kigali Genocide Memorial Centre. Kenneth Hermele rapporterar och tänker på svåra saker: folkmord och försoning, med trådar till Europa och Sverige idag.


LITTERATUR

GENUSFÖRBART – MUSEER OCH MÅNGFALD
Hur är det med mångfald och jämställdhet på de svenska museerna? Pia Cederholm gillar den nya boken Genusförbart, som utifrån projektet JÄMUS ger inspiration och metoder för att komma vidare med mångfaldsarbetet på museerna.


FOTO MÄRIT SIMONSSON

VAR ÄGER UTSTÄLLNINGEN RUM?
Märit Simonsson disputerade 2014 vid Umeå universitet med en avhandling om utställningsrummet. Vaike Fors var opponent och ger oss ett referat av Simonssons avhandling, som hon anser läsvärd även utanför de akademiska kretsarna.



FOTO ARMÈMUSEUM

REPORTAGE

VARANNAN DAMERNAS PÅ ARMÉMUSEUM
Cecilia Jakobsson besöker Armémuseum med väninnan Beata och de överraskas av både mörker och ljusglimtar, texter i ankelhöjd och kvinnohistoria. Avslut i servering och butik. En bra dag på museet, helt enkelt.

 

FORUM

ATT UPPFINNA HJULET EN GÅNG TILL
2014 påbörjades en ny museiutredning, 2015 utökades uppdraget till att även gälla hur de centrala museerna kan föra ut sina samlingar i landet. Olle Näsman sätter detta i ett sammanhang och ger en historisk skildring av museipolitiken sedan 60-talet.


VITT PÅ MUSEERNA
En för många bekant konstfilm, Annika Erikssons Staff at Moderna museet från 2000, får Jeff Werner att fundera i andra banor än tidigare. Alla är vita, konstaterar han, och undersöker hegemoni i museivärlden.