HEM  ARKIV  ESSÄER  FORUM  KONTAKT  LITTERATUR  RECENSIONER  REPORTAGE  SYNPUNKTEN  VÄRLDEN

 

Nyhetsbrev #3 2011


När det regnar i sommar blir museerna glada, ty då strömmar besökarna till. När solen skiner skarpt blir vi glada! Då kan alla utställningsintresserade sätta sig i skuggan och studera vårt digra sommarnummer.

Vi önskar en solig sommar!
UEForums redaktion


FOTO: NATURHISTORISKA
RIKSMUSEET

SYNPUNKTEN

EN MURBRÄCKA MOT TJURVÄLDET

Hur kommer det sig att denne älgtjur står som inledande "ikon" för Naturhistoriska riksmuseets nya fasta utställning om naturen i Sverige? Svar gavs på Historiska museet i Stockholm, som nyligen arrangerade en hearing och workshop med den uppfordrande titeln Vi vill ha jämställda museer!

Eva Persson ställer frågan varför det är så svårt att göra museifolk genusmedvetna.




REPORTAGE


FOTO: INGRID MILJAND

 

FOTO: POLISMUSEET

 

FOTO: JAMTLI

FRÅN FORMGIVARENS SKRIVBORD

Desirée Kjellberg firar snart tio år som utställnings-formgivare. Ingrid Miljand har träffat henne för ett samtal om form, struktur, kreativitet, snygga utställningar och blodig svensk historia.

 

NYA SVENSKAR PÅ POLISMUSEET

En av vägarna in i det svenska samhället går via kunskapen om vad polisen sysslar med. Susanne Nyman från Polismuseet beskriver visningar som vänder sig exklusivt till SFI-klasser.

 

MED PEDAGOGEN I PARADISET

På Jamtli i Östersund pågår en fantasieggande utställning om existentiella frågor. En orm täckt med 300 ord, en magisk källa och pedagoger med änglavingar är bara några av inslagen i Allt om Paradiset.



RECENSIONER


FOTO: PIA CEDERHOLM

 

FOTO: MATTI ÖSTLING

NÄR VÄVSTOLEN TYSTNAT
I Norrköping har textilindustrin lämnat både byggnader och historia i arv, ett arv som förvaltas av Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum.
Pia Cederholm for på museirunda till Sveriges Manchester.

 

MAGERT MOTSTÅND
Ewa Wadell förväntade sig en fläkt av arkitektonisk revolution men fann sig omgiven av bleka ritningar på Arkitektur-museets utställning Radikal design, en nästan 40 år gammal utställning från New York som nu återupplivats i Stockholm.



FOTO: BJÖRN GRANKVIST

 

FOTO: VÄRLDSKULTURMUSEET

 

FOTO: CAMFIL ROADSHOW

MOT FRIHETEN PÅ TVÅ HJUL
Sommaren är en tid för spinnande ekrar, grusvägar och asfaltsvärme.

Gunilla Lundahl har besökt tre helt olika utställningar om tvåhjulingar, en om mopeder, en om motorcyklar och en om cyklar.

 

MED PEDAGOGEN I INFERNO
Stockholmskritikerna fnyser åt utställningen Riskzoner på Världskulturmuseet i Göteborg, där hotfull samtidskonst sätter tillvaron i gungning.

Pia Cederholm for dit och upptäckte att det som behövs är en bra pedagog.

 

EN RENARE VÄRLD RULLAR IN
Camfil Farr är ett företag som tillverkar luftrenings-utrustning. För att sprida sitt budskap (och framför allt sina produkter) kör man runt med en vandrings-utställning.

Jan Ohlin tittade in i expomobilen när den nyligen parkerade i Kungsträdgården i Stockholm.


LITTERATUR

UTSTÄLLNINGSTEXT I UTVECKLING
Två trender kan urskiljas i de texter som just nu beledsagar utställningarna: en torftig telegramstil å ena sidan och en fantasifull och skönlitterär å den andra. Hur blev det så här?
Margareta Ekarv har läst en intressant artikel av Ida Bennicke i Danske Museer.



VÄRLDEN

ALLA VÄGAR TILL PARIS
Kolonialmuseet i Paris, ett äreminne över fornstora dar, beslöt sig för att städa ut unkna värderingar och bygga upp ett nytt museum om alla de immigranter som sökt sig till Frankrike.
Kenneth Hermele har besökt Cité nationale de l’histoire de l’immigration.

 

FOTO: SVEN PETTERSSON

ESSÄ

VÅLD LÖSER INGENTING

Människor har klarat att leva i fred med varandra och naturen i många tusen år, innan det blev kamp om utrymmet.

Så inte kan väl krig anses som ett obligatoriskt inslag i mänsklig samvaro? funderar Sture Källberg efter ett återbesök på Armémuseum.

 




FORUM

SANT, FALSKT OCH VINKLAT
Läroböcker får inte sprida missuppfattningar och när felaktiga uppgifter publiceras i media måste de rättas. Men vem studerar den bild museet ger av verkligheten? Pamela Reynold menar att det behövs en granskningskommission.



FOTO: PIA CEDERHOLM

 

HEDERSDOKTOR

UEForums chefredaktör och grundare Eva Persson promoverades i maj till hedersdoktor vid Linköpings universitet. I det föredrag hon höll i samband med det, ställde hon frågan "Varför finns det ingen svensk utställningshistoria?"

I nästa nummer av UEForum återkommer hon till den frågan.


SNART ÄR DET FÖRSENT ...

… att köpa UEForums fantastiska översikt över utställningsåret 2010. Vi har ett krympande lager kvar av denna snudd på oumbärliga bok.
Beställ snarast via ulla@ueforum.se

 

Pias pressgrannar
TALA OM ALLT PÅ MUSEET

Svenskt kulturarv ger ut en branschtidning på papper, Kult, som är något av en systertidning till UEForum. I det senaste numret (maj 2011) finns till och med en artikel av en redaktionsmedlem på UEForum, Jan Ohlin. Han skriver om kontroversiella utställningsprojekt under rubriken "Utställningar som berör".

Jan Ohlin har bland annat intervjuat Elisabeth Ohlson Wallin vars utställning om Jerusalem krävde polisbevakning och säkerhetskontroller på Världskulturmuseet i Göteborg i höstas. "Stora ämnen, stora diskussioner och ett ständigt ifrågasättande: Vad kan vi tala om på museerna? Det mesta, verkar svaret vara, och ju fler som är med och pratar desto bättre blir det." Så avslutar Jan Ohlin sin artikel i Kult. En spännande diskussion som ständigt behöver nytt syre!


DU GLÖMMER VÄL INTE ...
... att meddela oss om du byter e-postadress?
Du får också gärna kontakta oss och andra läsare via Facebook, till exempel för att tipsa om intressanta utställningar i sommar. Utställningsestetiskt Forum har en egen Facebooksida. Gilla oss!