HEM  ARKIV  ESSÄER  FORUM  KONTAKT  LITTERATUR  RECENSIONER  REPORTAGE  SYNPUNKTEN  VÄRLDEN

 

Nyhetsbrev #4 2011


Efter en lång och stärkande sommarsemester kommer UEForum nr 4 med information och debatt om museerna och yttrandefriheten, om vad som händer med föremålen när ett museum upphör, om genusperspektivets vara eller icke vara på de naturhistoriska museerna och om en utställningsrecensents sanna uppgift. Dessutom gratulerar vi Tomas Tranströmer till årets nobelpris i litteratur och recenserar utställningen om hans insektssamling.

Skriv gärna till oss och kommentera våra artiklar.
UEForums redaktion


SYNPUNKTEN

FOTO: STOCKHOLMS STADSMUSEUM

MUNKAVLE PÅ MUSEET

Sedan man kört över arkitekterna på Stadsbyggnadskontoret satte stadshusalliansen munkavle på tjänstemännen vid Stockholms stadsmuseum. Det berättade Kajsa Althén under en hearing om Slussen-ombyggnaden i början av september. Skall de kulturhistoriska museerna undantas från yttrandefriheten? Varför får inte Stockholms stadsmuseum knysta ett ord i Slussen-debatten? Annat var det på Olof Palmes tid!

Eva Persson sätter gaffeln i en het potatis.
RECENSIONER


FOTO: PETER SEGEMARK

 

FOTO: MIKAEL AXELSSON

INTE BARA GLAMOUR
De senaste decenniernas svenska framgångar i modebranschen bygger på hårt arbete som bara ibland resulterar i fina priser.

Ida Ömalm Ronvall ser Nordiska museets modeutställning Guldknappen 1981-2011.

 

I FJÄRILENS VINGE
Vår store svenske poet Tomas Tranströmer samlade under 1940-talet insekter på Runmarö i Stockholms skärgård. Under sommaren har man kunnat möta dessa poetiska kryp på Naturhistoriska riksmuseet.
Jane Karlsson beskriver en utsökt liten utställning byggd på en blivande nobel-pristagares samlariver.VÄRLDEN


FOTO: ALAIN GERMOND

 

FOTO: DAVID BORLAND

DET VI TROR OSS VETA
Efter en rad utställningar som utgått från det vardagliga och konkreta, som Råttan, Hönor, Sanden och Flugor, tar Naturhistoriska museet i Neuchâtel under ledning av Christophe Dufour sig an de stora frågorna redan i titeln. Den heliga vetenskapen – att tro eller att veta heter årets stor tillfälliga utställning.
Maria Chen Cucchiani på museiresa i Schweiz har sett utställningen.

 

ETT FINLÄNDSKT UNDERVERK
Pertti Mustonen utnämner Finlands nya maritimmuseum Vellamo i Kotka hamn till ett av museivärldens mirakel. För en gångs skull har kulturen fått kosta och då vinner hela samhället, menar han.FOTO: JASMINE LYMAN

ESSÄ

DE TRIVIALA TINGENS TID
Arbetsprocessen är lika viktig som det färdiga verket. Därför ingår den alltid som en del av mina utställningar, berättar Thomas Dahl i ett samtal som handlar om vardagsting, arbete och olika sorters tid. På bilden sjunger han Evert Taubes "Möte i monsunen" baklänges, vid invigningen av utställningen Älvsnabben: drömmen om ett annat Göteborg på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg.

Lyssna till Thomas Dahls performance som ingår i Eva Perssons intervju med konstnären.LITTERATUR

DETALJ UR BILD FRÅN WORMS MUSEUM

FÖREMÅLENS FÖRVANDLINGAR
Camilla Mordhost som är chef för den publika avdelningen på Köpenhamns museum är också en intressant utställningskritiker. I sin doktorsavhandling, Genstandsfortællinger. Fra Museum Wormianum til de moderne museer, visar hon med utgångspunkt i Ole Worms 1600-talssamling hur tid och plats förändrar museiföremålens innehåll och betydelse.

Fredrik Svanberg prisar boken.


FORUM

DUELL 1: SVAR PÅ GENUSTAL
I förra numret av UEForum återgav vi delar av Anna Samuelssons kritik av de könsstereotypa idéerna bakom Naturhistoriska riksmuseets utställningar.
I det här numret försvarar Ewa Bergdahl utställningspolicyn. Genusperspektivet är faktiskt inte relevant bland djuren på museet, menar hon.
Ewa Bergdahl får sedan åter mothugg från Anna Samuelsson i en spännande debatt som vi säkert inte sett slutet på ännu.DUELL 2: ARKITEKTEN VS RECENSENTEN
Förra numrets recension av Riskzoner på Världskulturmuseet i Göteborg blev oväntat upptakten till en ordväxling mellan arkitekten bakom utställningen och UEForums recensent.
Varför utgår ni inte från villkoren för oss som skapar utställningar? undrar Peter Ullstad.
Därför att det inte är vår uppgift! svarar Pia Cederholm.MISSA INTE

Den 7 oktober 2011 återuppstod Museum Wormianum, Nordens första museum. Konstnären Rosamond Purcells tolkning av den välkända omslagsbilden till museets katalog från 1655 - tidigare visad under namnet One Room i Århus – har kompletterats med originalföremål från Ole Worms museum och Den kungliga konstkammaren och blivit basutställningen De saereste ting på Geologisk Museum i Köpenhamn. En doktorsavhandling om vad som hände Ole Worms samling när museet upphörde efter hans död presenteras under Litteratur. Bilden visar en detalj ur One Room.

 

FOTO: GEOLOGISK MUSEUM DANMARK


Pias pressgrannar

FOTO: MADELEN ERIKSSON

EN NORRLÄNDSK LYCKTRÄFF
"Satsa på Holmöns båtmuseum", manade professor Kerstin Smeds i en debattartikel i Västerbottens-Kuriren nyligen (3/9 2011). Hon fäste därmed uppmärksamheten på ett fantastiskt litet museum utanför Umeå, prisat och prisbelönt både för arkitekturen och innehållet. Många fler borde få chansen att upptäcka denna pärla, menar Kerstin Smeds.

Holmöns båtmuseum "förverkligar många av de modernaste idéer om vad ett museum ska och kan vara", förklarar Smeds. Det är en plats där kulturarvet vårdas och tillgängliggörs på ett vackert, spännande och kunnigt sätt.

Men kulturen kan inte bäras enbart på ideella axlar. Om man ska kunna fortsätta att driva Holmöns båtmuseum måste samhället ta sitt ansvar för denna kulturskatt och skjuta till de resurser som behövs. UEForum instämmer med Kerstin Smeds!I nästa nummer av UEForum återkommer vi till Norrland som har mycket att ge vad gäller utställningsestetik. Väl mött längre in i höstmörkret!


Vad minns du av utställningsåret 2010?

Uppslaget ovan visar Marinmuseets i Karlskrona basutställning
Ytspänning – Kallt krig i Östersjön 1979–89 som invigdes 2010.

Med 238 sidor text och bild ger UEForums årsbok 2010 en översikt över nya basutställningar och viktiga tillfälliga utställningar över hela landet.

Årsboken kostar 320 kronor plus frakt och kan beställas via mail till ulla@ueforum.se