HEM  ARKIV  ESSÄER  FORUM  KONTAKT  LITTERATUR  RECENSIONER  REPORTAGE  SYNPUNKTEN  VÄRLDEN

 

Nyhetsbrev #2 2014


Välkommen till vårt vårnummer!

UEForum fortsätter att följa utvecklingen inom utställningsvärlden som vi har gjort nu i nio års tid – och du kan läsa alla våra artiklar utan kostnad. Men genom att betala in 100 kronor visar du på ett konkret och enkelt sätt att du stöder oss. Samtidigt blir du medlem i föreningen UtställningsEstetiskt Forum för året 2014.

En skön försommar, med många livgivande intryck, önskar vi dig!
Redaktionen


SYNPUNKTEN

NYTTAN MED KRITIK
I missmodiga stunder kan det kännas överflödigt att ägna sig åt utställningskritik. Det ändrar ju ingenting! Men utan en kritisk granskning och utvärdering av det som möter besökarna på museet riskerar utställningsmediet att gå i stå.
Pia Cederholm förklarar varför utställningar behöver kritik.


REPORTAGE

VI MÖTTE VÅREN I UMEÅ
Museernas vårmöte gick nyligen av stapeln i årets kulturhuvudstad Umeå. UEForum var där för att diskutera utställningarnas berättelser och för att ta reda på vad som är på gång i museivärlden. Och så delade vi ut priset Årets guldmotor till Gunilla Stenberg, chef på Hälsinglands museum.

 

FOTO: JAN OHLIN


RECENSIONER

FOTO: KARL ZETTERSTRÖM (BESKUREN)

MER ÄN MUMIER PÅ MUSEET
Medelhavsmuseet i Stockholm har en stor samling egyptiska föremål men även en hel del föremål som tidigare inte har klassificerats som egyptiska. Nu tar man tillfället i akt att berätta en längre och bredare historia om kulturen kring Nilen.
Jan Ohlin är påtagligt förtjust i den nya Egyptenutställningen.

RAYOGRAFI: MAN RAY

HELT EFTER EGET SINNE
Oljemålningar, etsningar, fantasieggande objekt, surrealistiska kortfilmer och inte minst egensinniga fotografier – allt ryms inom Man Rays konstnärskap.
Johannes Soldal har besökt Millesgårdens stora utställning om Man Ray.

BILD: ARKITEKTUR- OCH DESIGNCENTRUM

EN HUVUDSTAD AV BLOCK
Fråga vilken tioåring som helst om det svenskutvecklade dataspelet Minecraft och du får en utförlig förklaring. Minecraft är också en användbar modell för utställningsproduktion.
Ewa Wadell ser hur Arkitektur- och designcentrum i Stockholm låter staden växa fram på nytt.

 

FOTO: CATHARINA GOTBY

LIDANDET I SVART OCH VITT
Catharina Gotby är fotografen som fångar de allra svåraste ögonblicken för samhällets mest utsatta olycksbarn.
Katrin Friberg har sett en omskakande utställning på Stockholms stadsmuseum.


ESSÄ

FOTO: PIA CEDERHOLM

GLAD OCH NÖJD PÅ MUSEET I HUDIK
Vad är det som gör att ett museum känns inbjudande? När vi började diskutera att med hjälp av UEForums guldpris ge chefen på Hälsinglands museum, Gunilla Stenberg, ett erkännande för hennes ledarskap, ville vi också undersöka på vilket sätt en museichef präglar en institution.
Pia Cederholm gör ett försök att fånga atmosfären på Hälsinglands museum.


FORUM

ARVET EFTER HAIKU
HAIKU var ett treårigt projekt som syftade till att förändra hur museer förhåller sig till personer med funktionsnedsättningar och hur deras historier inkluderas i kulturarvet. När projektet nu är avslutat borde det ha satt beständiga avtryck.
Men Ewa Wadell har svårt att se några konkreta förändringar i utställningarna på Nordiska museet.


Pias pressgrannar

SPRÅKA PÅ MUSEET
”Världens museer frigör sig alltmer från just ordet museum. Nu ska det heta center, rent av aktivitetscenter, upplevelse eller något annat. Ingen erbjuder längre dammiga föremål i stängda montrar, utan upplevelser för alla sinnen och hela familjen. Det ska låta och lukta, man ska känna med fingrarna och i hjärtat, man ska roas. Få museer vill längre visa eller undervisa. De är i underhållningsbranschen.”

Så skriver Mats Karlsson i Språktidningen (april 2014) apropå en ny trend i museivärlden: språkmuseer. Med hjälp av ny teknik är det möjligt för besökaren att inte bara höra utan också interagera med talare av alla möjliga språk, även de konstruerade och de utdöda.

Språkmuseer finns redan bland annat i Paris, Washington DC, São Paolo, Kapstaden och Wien, och nya planeras i Winchester, Århus, Reykjavík och flera andra städer. Den här spännande utvecklingen vill vi på UEForum förstås fortsätta att följa. Jordens alla språk är ett gigantiskt kulturarv som angår varenda människa.