HEM  ARKIV  ESSÄER  FORUM  KONTAKT  LITTERATUR  RECENSIONER  REPORTAGE  SYNPUNKTEN  VÄRLDEN

 

Nyhetsbrev #1 2011


Första gången UEForum ansökte om Kulturrådets tidskriftsstöd fick vi 50 000 kr,
året därpå fick vi 75 000 kr och i år 100 000 kr. Det sporrar oss förstås till ännu
högre ambitioner!

Skriv gärna till oss och berätta vad du tycker om innehåll och form.
Eller ge förslag på något inom utställningsvärlden som vi borde skriva om.

Redaktionen


SYNPUNKTEN

FOTO: MATTIAS ÅKESON

Utställningsåret 2010 var ovanligt rikt.
Eva Persson ger en översikt och ser hur gamla och beprövade utställningskoncept sakta ersätts av ny realism och en saklighet i presentationen av bilder och föremål.
Tydligast märks det i Flygvapenmuseums utställning Hemliga handlingar, om nedskjutningen av DC-3:an och det politiska efterspel som drabbade besättningens familjer.

 


RECENSIONER

KRING ALLA HAV MAN FAR OCH FAR

De reser runt halva klotet för att hamna i din ficka eller i din mage.
På nyöppnade Shipping & Shopping ska besökaren bland annat få grepp om vad sjöfarten betyder för det moderna vardagslivet. Pia Cederholm kastar loss från Sjöhistoriska museet i Stockholm för att lära sig allt om hav, hamnar, handel, fartyg och sjömän.

 

FOTO: PIA CEDERHOLM

99 SAKER FRÅN NEUKÖLLN

Hur kan en stadshistorisk utställning hävda sig i en stad som Berlin, så full av dramatiska möten mellan olika tider och ideologier? Peder Lindgren reflekterar efter att ha besökt en ny basutställning i det progressiva Museum Neukölln.
Hästdynga är ett av 99 föremål som berättar stadsdelen Neuköllns historia.

 

FOTO: MUSEUM NEUKÖLLN

DE RÖDA OCH DE VITA

Tammerfors blev ett epicentrum för inbördeskriget i Finland 1918. När skalvet lagt sig gick den framsynte museichefen ut på gatorna och samlade in föremål som kunde vittna om kriget. I drygt 90 år har de legat i magasin men nu finns de utställda. Aapo Roselius har sett Tampere 1918.

 

FOTO: VAPRIIKIS FOTOARKIV

VATTENFÄRGENS LYCKLIGA MUSEUM

Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn på bohuslänska Tjörn blev Årets museum förra året. Pia Cederholm reste dit igen för att studera de kvaliteter som gör detta till ett så framgångsrikt kulturprojekt. Bland klippor och havsvikar finner hon en oväntad oas för nutidsmänniskan.

 

FOTO: PIA CEDERHOLM


LITTERATUR

NY HANDBOK FÖR MUSEIFOLK
Komplicerade sammanhang blir inte enklare bara för att man skriver på väggen! Det menar Ole Strandgaard, som i den digra Museumsbogen samlat fyrtio års erfarenhet av praktisk museologi. Ingrid Miljand har läst ett blivande standardverk.



FOTO:
TRULS NORD

ESSÄ

NÄSTAN UNIKT OCH GANSKA LIKT

Medan Tekniska museet rustar sig för publiktillströmningen till den jättelika NASA-utställningen besöker Ewa Wadell en av de mindre utställningarna på samma museum för att få svar på en angelägen fråga: Hur vet man vad som är äkta?


FORUM

ÅTERBESÖK I KASSAVALVET

FOTO: KUNGLIGA MYNTKABINETTET

Betalningsmedel i olika former utgör en oundgänglig del av människans materiella historia. Men hur kan man berätta om pengar så att det blir åskådligt och sinnligt för besökarna? Ewa Wadell har gjort ett återbesök på en lite äldre men välgjord basutställning på Kungliga Myntkabinettet i Stockholm och har några konstruktiva förslag till förbättringar.



REPORTAGE

MODELL: STUDENTARBETE

 

KRÅNGLIGT HITTA TILL MUSEIYRKEN
Om man vill jobba på museum med att skapa nya utställningar, vad ska man då utbilda sig till? För att ta reda på hur det svenska utbudet av utbildningar ser ut just nu, beslöt vi oss för att göra en inventering. Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Vår grävande reporter Jan Ohlin fick anstränga sig hårt för att hitta ingångarna till utställningsbranschen.

FOTO: PIA CEDERHOLM

 

SKOLA + MUSEUM = SANT
Den 3 februari visade 46 Stockholmsmuseer upp sig för 500 lärare. Syftet med skolmässan är att lärarna ska få upp ögonen för hur mycket museerna har att erbjuda av kunskap, upplevelser och pedagogiska aktiviteter. Riktigt inspirerande, tyckte Pia Cederholm som var med.


VÄRLDEN

RAPPORT FRÅN SHANGHAI
"Med förundran gick jag runt i röran och fick intrycket att producenterna tagit med allt som kommit upp under en brainstorming."
Lars Bergwall avfärdar både innehållet i och utformningen av den svenska paviljongen på Världsutställningen i Shanghai. Han finner desto större nöje i att besöka värdlandet Kinas egna utställningar samt den engelska paviljongen, som med en gigantisk fröboll gav konstnärlig gestalt åt en världsomspännande miljösatsning.

 

FOTO: LARS BERGWALL


Pias pressgrannar

KUNSKAP OCH INSPIRATION FRÅN WEBBEN

Utvecklingen på webben är inne i ett expansivt skede och för den som är intresserad av utställningsmediet finns det mycket att hämta. Vi på UEForum vill den här gången tipsa om några av de svenska sajter som ligger i framkant. Först och främst är det en god idé att anteckna sig på utskickslistan för Riksutställningars nyhetsbrev Spana! som en gång i månaden bjuder på en god utblick över världen hemma från mejlboxen. Du hittar Spana! via riksutstallningar.se. För branschfolk som vill hålla sig à jour finns även Forum för utställare, på forumforutstallare.se.

 

I fem år har Museiteknik funnits, en blogg som vill "spegla intryck, nyheter och utveckling inom området museikommunikation, förmedling och IKT" (det sistnämnda står för informations- och kommunikationsteknik). Museitekniks redaktör Paul Henningsson ligger också bakom Musedia som erbjuder kurser, workshops och mer handfast hjälp kring sådant som design, audioguider och utvärdering. Du hittar dem på museiteknik.blogsome.com respektive musedia.net

 

Riksförbundet Sveriges museer har inte bara en ny hemsida utan också en digital mötesplats, en "ning". På sverigesmuseer.ning.com kan den som blir medlem delta i diskussioner på två skilda kanaler. Här finns nämligen dels ett forum för allmänna museispörsmål, dels en uppsjö av olika grupper med mer specifik inriktning. Till sist vill vi lyfta fram att Nordiska museet nyligen har startat en hel avdelning, Avdelningen för nya medier, för att driva på diskussionen om vad museer ska göra av de digitala möjligheterna. Läs deras blogg på nyamedier.blogg.nordiskamuseet.se


NÄSTA NUMMER
Vi fortsätter att granska utställningar och diskutera allt mellan ideologi och design.
På återseende i #2 2011 som utkommer i april.