HEM   |   ARKIV   |   ESSÄER   |   FORUM   |   KONTAKT   |   LITTERATUR   |   RECENSIONER   |   REPORTAGE   |   SYNPUNKTEN   |   VÄRLDEN

 

NYHETSBREV #4 2018


Bästa läsare

Välkommen till sensommarnumret av UEForum, just före valet, med allt vad det innebär av spänning och osäkerhet om framtiden i kultursfären. Oavsett valresultatet återkommer vi under hösten med rapporter och reportage från stora museer som öppnar igen efter flera års ombyggnad; Nationalmuseet och Stockholms stadsmuseum.

I detta nummer: Vad innebär det kristna budskapet i dessa tider av migration? Ingela Lind har besökt en aktuell utställning i Vamlingbo kyrka på Gotland. Maria Backman har sett ett intressant konstprojekt i Dalarna, Johannes Soldal en sevärd utställning om Ingmar Bergmans teatervärld. Med mera.

På vår debattsida Forum ifrågasätts berättandet i utställningen 100% Kamp. Kan man beskriva de stora demokratiska landvinningar som skett i Sverige utan att betona folkrörelserna? Vad händer när liberalismen och ett individualistiskt perspektiv präglar historieskrivningen?

Mycket givande läsning önskar
RedaktionenSYNPUNKTEN

FOTO ANDERS DAHLIN

RÄDDA MANNAMINNE FÖR MUSEOLOGIN

Anders Åbergs arbete är unikt ur ett museologiskt perspektiv. Lokalt möter globalt, gammalt möter nytt vid en promenad i Mannaminne, skriver Eva Persson.
LÄS MER
FORUM

FOTO BERGDAHL/BERGGREN

OBEGRIPLIGT UTAN RÖRELSER

Utställningen 100% kamp förtiger folkrörelsernas roll i samhällsförändringarna. Begränsande och opedagogiskt, anser Eva Bergdahl och Kersti Berggren.
LÄS MER
RECENSIONER


FOTO LOTTA LAGERCRANTZ

KYRKANS IDEAL PÅ ALLVAR

Ingela Lind har besökt en vacker och viktig utställning i Vamlingbo kyrka på Gotland, om medmänsklighet och mod att förvalta kristna ideal.
LÄS MER


FOTO LOUIS HUCH

BERGMAN OCH TEATERN

Teatern var Bergmans hemvist, konstaterar Johannes Soldal som med stor behållning sett utställningen Bergman – lögn och sanning på Scenkonstmuseet.
LÄS MER

FOTO OTTILIA ADELBORGMUSEET

OTTILIA ADELBORG, DALARNA OCH SVENSKHETEN

Utställningen Unfold a Place på Ottilia Adelborgmuseet i Gagnef och Dalarnas roll i den svenska kulturhistorien, sammanflätat av Maria Backman.
LÄS MER
LITTERATUR

MYCKET MER ÄN GAMMALT SKRÄP

Pia Cederholm har läst det nya numret av Danske Museer, med debatt om gallring i samlingarna, jakten på den perfekta museiappen och Nationalmuseet som säljer eget öl i museishopen.
LÄS MER
VÄRLDEN

BILD JAN OHLIN

HISTORIA PÅ PLATS

En välgjord utställning om antikens kulturhistoria, rapporterar Jan Ohlin från det arkeologiska museet på ön Lefkas i Grekland.
LÄS MER


REPORTAGE

FOTO ULLA ARNELL

AMOS REX HELSINGFORS

I Helsingfors har det nya konstmuseet Amos Rex öppnat, ett kraftfullt tillskott till innerstadens kulturkluster, skriver Ulla Arnell.
LÄS MERGDPR
UEForums personuppgifter begränsar sig till namn och mailadresser. Dessa behandlar vi i enlighet med GDPR, The General Data Protection Regulation.
   

  2018 stöder Kulturrådet UtställningsEstetiskt Forum  |  Tjänstgörande utgivare: Jan Ohlin  |  © UEForum 2005-2018