En presentshop och en restaurang är numera lika viktiga dragplåster som utställningarna i museernas utåtriktade verksamhet. Detta gäller inte bara i Stockholm utan landet runt där presentshoparna säljer hantverk från regionen och restaurangerna lagar landskapsrätter på lokalt producerade råvaror.
På regionmuseets i Kristianstad Café Miró blandas det lokala med det internationella. Museets samling originalaffischer med spanjoren Joan Miró pryder restaurangens röda väggar och Anita Zieme från Tyskland skapar slowfood-rätter à la carte med namn efter skånska slott och herresäten.
Det som gör att kristianstadborna står i kö utanför restaurangen klockan 12 varje dag är lunchbuffén, där Anita experimenterar högst personligt med både varma och kalla rätter, soppor och efterrätter. Vid mitt besök på museet för några veckor sedan smakade jag första dagen på laxbiffar med koriander, grillad sötpotatis & morötter, champinjongratäng, potatisstomp med grönt, viltbiffar med lök tillsammans med ett antal grönsakssallader där den glöggfrästa rödkålen med fikon, honung och kanel var höjdpunkten. Med lite crème fraiche hade den varit perfekt även som efterrätt, vid sidan om den apelsincrème och risgrynsgröt med blåbärskompott som också ingick i buffén. Andra dagen inledde jag med den erkänt goda soppan – för dagen en himmelsk morotsoppa. Därefter bland annat milt smörkokta makrillfiléer med en spenatsallad i gul sås och en starkt kryddad viltgryta.
Café Mirós matkreatör Anita Zieme med en skål rågpepparkaksstänger. Till höger hennes recept.
Foto: Evelyn Thomasson
Anita bakar brödet och konditorivarorna själv; av kaffe finns två sorter, båda ekologiska och Fairtrade. För buffén inklusive te eller kaffe betalade jag 89 kronor. Om nu så inspirerande arbetsluncher som jag intog på Café Miró kan värdesättas enbart i pengar?
I museets bokhandel finns "Design & mat", skriven av Anita Zieme och formgiven av Ylva Olsson och illustrerad med fotografier av Torkel Edenborg.
Text och foto: Eva Persson |
Eva Persson är UEForums chefredaktör.
Tidigare REPORTAGE i ARKIV