HEM  ARKIV  ESSÄER  FORUM  KONTAKT  LITTERATUR  RECENSIONER  REPORTAGE  SYNPUNKTEN  VÄRLDEN

 

Nyhetsbrev #1 2012


Det enda man säkert kan veta så här års, när senvintern håller landet i sitt grepp, är att det bara kan bli ljusare, varmare och bättre framöver.
Och nu när UEForum kommer med årets första nummer är tillgången på god läsning också tryggad. Det här numret innehåller bland mycket annat en innehållsrik essä av Sveriges enda professor i museologi, Kerstin Smeds. Hon kastar en brandfackla mot våra slentrianföreställningar om vad museer ska göra med föremålen. Vi önskar alla våra läsare en dos av samma livgivande inspiration!

UEForums redaktion


SYNPUNKTEN

UEFORUM BLIR EN FÖRENING

Efter sju intensiva år som uppstickare på kulturtidskrifternas virtuella himmel har UtställningsEstetiskt Forum nu mognat till en ideell förening.
Pia Cederholm förklarar varför vägen ledde just hit.RECENSIONER


FOTO: PIA CEDERHOLM

 

FOTO: PIA CEDERHOLM

 

FBILD: JOHAN ISAKSSON

STÄNDIGT DENNE STRINDBERG

August Strindberg dog för hundra år sedan, något som uppmärksammas med flera nya utställningar. Själv hade Strindberg starka och skiftande åsikter om allting, inklusive museer.
Pia Cederholm besöker honom dels i hans sista hem, dels på Nordiska museet.

 

LIVET SOM UPPLYST KEMIST

Kemisten Jacob Berzelius, en av den svenska upplysningstidens vetenskapsmän, gjorde allt med den yttersta omsorg om detaljerna.
Pia Cederholm har sett en välgjord utställning om Berzelius på Observatoriemuseet.

 

SPÅR AV SNIGELPOST I MEJLETS TID

När skickade du ett vykort senast? Postmuseum aktiverar frågan i sin nya kommunikationsutställning "Hej!" men när Ewa Wadell kommer dit har de blanka vykort som besökaren själv ska få designa redan tagit slut. Snopet!FORUM


 

GLOBALT NÄTVERK INFÖR NYA UTMANINGAR

Museinätverket Samp har tidigare åtnjutit statligt stöd men ska hädanefter hitta andra finansiärer. Vad innebär det för den världsomspännande verksamheten som tidigare så framgångsrikt byggt projekt över alla gränser?

Gunilla Lundahl har intervjuat Samps VD Elisabet Olofsson.LITTERATUR


 

UTRYMMEN SOM ENGAGERAR

Det Amsterdambaserade arkitektkontoret Kossmann.dejong ligger bakom en lång rad nyskapande utställningar. De har nu samlat sina erfarenheter av utställningsestetik i bokform.
UEForum bad arkitekten Fritz Halvorsen läsa boken Engaging spaces.

 

VANDRANDE VUXENBLIVANDE

Anna Hadders ambitiösa arbete med ungdomar blev först utställningen Äntligen vuxen!? på Regionmuseet Kristianstad och sedan en prisbelönt vandringsutställning som turnerat genom landet.
Ingrid Miljand har läst boken om detta utställningsäventyr.


ESSÄ

FOTO: JOHANNES SAMUELSSON

BESÖKARNAS PARADIS

"Kort sagt, ur konservatorns, antikvariens och museiintendentens synvinkel är Holmöns båtmuseum något av en mardröm. Men det är besökarnas paradis!"
Andra museer visar döda föremål i döda utställningar, som om vi alla kunde undgå tidens förstörande kraft. Det är hög tid att tänka om!

Professor Kerstin Smeds formulerar sitt credo i en både praktisk och filosofisk essä om det goda museet.FOTO: DAVID SJÖLANDER

I VÄNTAN PÅ VÅREN I GÖTEBORG

Med anledning av att Göteborgs stadsmuseum firar 150 år och att museernas vårmöte hålls i Göteborg kommer UEForums nästa nummer att vara vinklat västerut. Till dess vill vi gärna tipsa om ett par kritiska artiklar om det göteborgska museilivet som förtjänar att läsas på nytt. Båda är skrivna av Eva Persson. Den ena utgår från Eric Hedqvists doktorsavhandling Varats och utvecklingens kedja. En naturhistorisk museiutställning i Göteborg 1923-1968 och den andra tar avstamp i en bok av Jeff Werner och Kristoffer Arvidsson, Hängda och utställda – om hängningarnas och utställningarnas historia på Göteborgs konstmuseum.

MISSA INTE! UEFORUMS ÅRSBOK FÖR 2011

För tredje året i rad ger UEForum i samarbete med Nobelmuseet ut Årsboken 2011 med förra årets samlade artiklar – en läcker volym att hålla i handen och en guldgruva att söka i för alla utställnings-intresserade. Boken utkommer till museernas vårmöte i Göteborg 28-30 mars där den också kommer att finnas till försäljning. Priset blir ca 300 kr.
Du kan redan nu teckna dig för en bok genom att skicka din förhandsbeställning till ulla@ueforum.se.


ALLT LJUS PÅ LJUDET
Den 9–10 februari var det inspirationsdagar om utställningsljud i Norrköping/Linköping. Hur påverkas vi av ljud? Hur kan ljud användas i berättande? Hur kan ljud förhöja upplevelsen? UEForum rapporterar från ljuddagarna i nästa nummer.


Evas pressgrannar

Historiska museet i Lund – en framgångssaga heter Lena Sjölins reportage från Lunds universitets historiska museum. UEForum uppmärksammade upprustningen av den vackra museibyggnaden från 1805 i en recension av utställningen Barbaricum 2008. Sedan dess har museet inrett nya fasta utställningar, inkorporerat ett antikmuseum och gjort det möjligt att ställa ut delar av Zoologiska museets samlingar, allt snyggt och smakfullt som man kan se på museets hemsida. Där finns bland annat en informativ film från Kilian Stobeus Kuriosakabinett som syns på bilden ovan.

Pengar strömmar till museet från näringsliv och rika stiftelser. Allt fler besöker museet och personalen har äntligen avtalsenliga löner. Arkeologen Per Karstens, forskare med entreprenöranda och ledartalanger, är museets dynamiske chef. Allt enligt tidskriften KULT i nummer 3 2011.