HEM  ARKIV  ESSÄER  FORUM  KONTAKT  LITTERATUR  RECENSIONER  REPORTAGE  SYNPUNKTEN  VÄRLDEN

 

Nyhetsbrev #3 2012


Välkomna till UEForums sommarnummer!

Den här gången följer vi upp förra numrets Göteborgstema med ytterligare artiklar men vi har också varit i Stockholm, Alvesta och Oman. Och så har vi en tävling!

God läsning i gröngräset önskar vi alla våra läsare!

Redaktionen


SYNPUNKTEN


CHEFER SOM GIRAFFER OCH ANTILOPER
I förra numret skrev Eva Persson om "elefanthannarna", de legendariska museicheferna i Göteborg som i början av förra seklet byggde upp de stora museerna.

Ingrid Miljand har intervjuat deras nutida efterträdare och funnit en delvis annan sorts ledare: smidiga, strategiska, visionära och lyhörda men också jagade av siffror, rapporter och administration.


RECENSIONER

FOTO: CARL THORBORG

NÄR TEATERN FLYTTAR IN

Charles Koroly är scenografen som under trettio år gjort fantasifulla kostymer för svensk teater. På Dansmuseet pågår en scenisk installation av och med Koroly själv.

Patrik Steorn ser en estetiskt nytänkande utställning som upphäver gränsen mellan kropp och kläder, mellan roll och föremål, mellan scen och museum.

FOTO: ANNA GERDÉN

OM POLHEM FÅTT BESTÄMMA

Christopher Polhem var uppfinnaren som för 300 år sedan ville sätta snurr på Sverige med sina mekaniska nymodigheter. Då var tiden inte mogen för idén att allt arbete skulle kunna övertas av maskiner.
Pia Cederholm har varit på Tekniska museet och mött en man som hade passat bättre i vår tid.

FOTO: EMMA FREDRIKSSON

BALENS RÖDA TEGELDROTTNING

För hundra år sedan började man bygga det som skulle bli Stockholms stadshus. Arkitekturmuseet har med anledning av detta under våren haft en ambitiös utställning om stadshuset.
Ewa Wadell var där och berättar om en utställning som håller sig nära sitt ämne: en makalös men också kontroversiell byggnad.


AKVARELL: BJÖRN SENNEBY

MED VIND I SEGLEN

Uppå böljan den blå blir tillvaron något helt annat än på landbacken. Men hur berättar man om livet till sjöss innanför museets fyra väggar?
Katrin Friberg har sett Sjöhistoriska museets utställning om den siste segelkungen, Gustaf Eriksson.


VÄRLDEN

FOTO: MUSEET BAIT AL ZUBAIR

ARABISK VÅR FÖR KULTURLIVET

I Oman på Arabiska halvön arbetar museologer, historiker och arkeologer på att stärka känslan för nationen. Även konstnärer och skolbarn bidrar, till exempel i en spektakulär utställning baserad på omanska legender, där skisserna visas inomhus och de färdiga verken hängs upp på museets ytterväggar.

UEForums medarbetare Ulla Arnell och Eva Persson har besökt arkeologiska utgrävningar och museer i världens sista sultanat.


REPORTAGE

RUM FÖR 6 + 3 LJUD
UEForum valde att kalla sitt senaste guldpris för Årets Guldrum 2011 och ge det till utställningen Älvsnabben – Drömmen om ett annat Göteborg. Bakom den utställningen står två allkonstnärer och konstlärare, Magnus Haglund och Isak Eldh.
Fredrik Nyberg har för UEForums räkning gjort en experimentell intervju med dem.


ALLA VÄGAR BÄR TILL ALVESTA
På övervåningen i Alvestas stationshus finns en utställningshall där gränsen mellan globalt och lokalt upphävs. Alvesta var tidigt en ort med flyktingmottagning, något som avspeglas i utställningarna. En stor islamutställning har producerats med de nya Alvestabornas hjälp, en asylsökande palestinsk kvinna från Jordanien ställer ut bilder av sitt arbete bland utsatta kvinnor i Sudan och svenska konsthantverkare visar resultatet av ett samarbete med hantverkskollektiv i Vietnam. Eva Persson väntar gärna länge på tåget i Alvesta.



ESSÄ

FOTO: JOHANNES SAMUELSSON

EN BÅT ÄR EN BÅT ÄR EN BÅT?

På Holmöns båtmuseum utanför Umeå tycks man ha ett helt annat förhållningssätt till hur föremål ska bevaras – och varför. Det sätter ljuset på de praktiker som råder vid stora, statliga museer med etnografiska samlingar.

Adriana Muños vid Världskulturmuseet i Göteborg läste Kerstin Smeds artikel i UEForum #1 och blev inspirerad.



VINN BOKEN OM POLHEM!

Hur läser du UEForum? När läser du artiklarna?
Läser du allt på en gång eller surfar du in hos oss lite nu och då? Eller väntar du med djupläsningen tills årsboken kommer? Vad är bäst med UEForum och vad tycker du kan utvecklas?

Skriv till pia@ueforum.se och berätta så har du chans att vinna praktverket Christopher Polhems testamente av Michael H. Lindgren.



Pias pressgrannar

MUSEET + WIKIPEDIA = SANT
Unga människor tänker inte på museet som en kunskapskälla. När de vill veta något så googlar de. Allt finns ju på nätet! För att låta museernas kunskapsskatt spridas med nätets vingar har Centralmuseernas samarbetsråd nu påbörjat ett samarbete med Wikipedia. Museipersonalen ska få lära sig att redigera artiklar och ladda upp bilder ur de stora samlingarna.
"Tanken är att museerna ska publicera korta sammanfattningar på Wikipedia och sedan länka till sina egna källor eller ha tydliga källhänvisningar till var den fullständiga informationen finns", skriver Clas Barkman i DN (2012-05-26). På så sätt kan man garantera att den lättillgängliga kunskapen också är tillförlitlig. "Det här är ett gränsöverskridande samarbete som går helt i linje med våra uppdrag", säger Lena Rahoult, ordförande för Centralmuseernas samarbetsråd.


TVÅ TIPS TILL VÅRA VÄNNER

Du vet väl att du för bara 100 kronor kan bli medlem i UEForums ideella förening?
Läs mer här!


Och ännu har du chansen att komma över ett exemplar av årsboken med 2011 års samlade artiklar.
Läs mer och beställ här!