HEM  ARKIV  ESSÄER  FORUM  KONTAKT  LITTERATUR  RECENSIONER  REPORTAGE  SYNPUNKTEN  VÄRLDEN

 

Nyhetsbrev #2 2012


Nu finns vår tredje årsbok till försäljning! I årsboken 2011 hittar man förra årets utställningsestetiska artiklar – en översikt du inte kan få på annat håll.
Läs mer nedan.

I det här rekordtjocka numret möter vi våren i Göteborg med ett helt pärlband av artiklar, men vi gör också nedslag i Stockholm, Kristianstad, Lund och Nice. Och så smyger vi oss in i den aktuella genusdebatten med ett enda litet "hen".
Kan du hitta det?

God läsning! önskar UEForums redaktion


SYNPUNKTEN

SOM STORA ELEFANTER

En kvartett bestående av fyra starka män satte sin prägel på Göteborgs museer för snart hundra år sedan. På den tiden var museichefen både eldsjäl, forskare, pionjär, pedagog, producent, formgivare och konstnär. Eva Persson ser tillbaka på en chefskultur som gått i graven.



RECENSIONER

150 ÅR FRAMÅT OCH BAKÅT

Göteborgs Museum öppnade 1861 i Ostindiska huset. Sedan dess har museivärlden förändrats radikalt.

Magnus Berg recenserar jubileumsutställningen Om 150 år på Göteborgs stadsmuseum. Vart är vi på väg? På bilden syns ett museibesök dokumenterat i Ny Illustrerad Tidning 7 oktober 1865.

FOTO: SJÖFARTSMUSEET AKVARIET

PÅ VÄSTFRONTEN INTE EN KRUSNING

Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg har en basutställning med titeln Stad längs vattnet. Temat skulle kunna öppna för dynamiska perspektiv och formmässigt är det också riktigt snyggt gjort.

Men här råder fullständig stiltje, skriver Torsten Hild.

FOTO: MIKAEL LAMMGÅRD

KLÄDSAMT OCH FORMSKÖNT

På anrika Röhsska museet i Göteborg händer det alltid något.

Kristoffer Soldal plockar bland godbitarna i vårutbudet och fastnar särskilt för en utställning om den danske modeskaparen Henrik Vibskov.

FOTO: HALLWYLSKA MUSEET

INTE OVIKTIGT HUR MAN VIKT

Det är något magiskt över Joan Sallas vikkonst. På Hallwylska museet trollas de mest oväntade former fram ur vita linnedukar.

Men Ewa Wadell önskar att museet kunde vara mindre hemlighetsfullt.

FOTO:EVELYN THOMASSON

400 ÅR I VATTENRIKET

Kristianstad fyller 400 år och det firas med nya utställningen C400 – staden i vattenriket. På Regionmuseet Kristianstad har man byggt upp en hel stad för besökaren att promenera i.

Kristoffer Soldal imponeras av ambitionsnivån.

FOTO: OVE KANEBERG

ETRUSKERNA MED NYA ÖGON

På Medelhavsmuseet finns just nu en inlånad utställning som bygger på modern teknik.

Pia Cederholm möter etruskerna genom 3D-glasögon men fascineras mer av innehållet i utställningens traditionella montrar.

FOTO: KRISTOFFER SOLDAL

25 UNGA ÅR I LUND

På Kulturen i Lund visas utställningen Popstad Lund om en entusiastisk musikepok från 1971 till 1996.

Kristoffer Soldal känner sig som en utsocknes men blir ändå gripen av nostalgin.


VÄRLDEN

DEN SKÖNASTE HISTORIEN

Musée Masséna i Nice har öppnat igen efter en längre tids restaurering.

Margareta Alin Hegelund vandrar runt bland dyrbara föremål i en påkostad palatsmiljö och undrar vems historia museet egentligen berättar.

 

FOTO: VILLE DE NICE


REPORTAGE

VAD HÖR VI HÄR?

Ljudet i utställningarna behandlas ofta lite styvmoderligt trots att det är ett spännande utvecklingsområde.

Ingrid Miljand har varit på inspirationsdagar om utställningsljud och hör plötsligt mycket mer.

 

FOTO: MATTIAS ÅSTRÖM


ESSÄ

FOTO: LUCIA ESCARATE MAGALLANES

 

I SVALLVÅGEN AV MODERNISERINGEN

På 1960-talet gick rivningsvågen över stadsdelen Masthugget i Göteborg. Stadsmuseet visar minnesbilder i en vemodig utställning om Gamla Masthugget.

Peder Lindgren funderar över "det ögonblick i historien då förnyelsen och viljan till hågkomst kolliderar och blir till motvilliga danspartners".


FORUM

VÄRLDEN BOR INTE HÄR LÄNGRE

Margareta Alin Hegelund var under tre år chef för Världskulturmuseet i Göteborg. Nu ser hon med förtvivlan hur en unik kompetens och en genomarbetad förståelse av museets globala funktion riskerar att spridas för vinden.


2011 ÅRS ARTIKLAR MELLAN PÄRMAR

Utställningarna plockas ner och försvinner men vi på UEForum glömmer dem inte. För tredje året i rad samlar vi ett helt års utställningskritik innanför pärmarna på en fysisk bok.
Det här är vårt bidrag till kulturdebatten och det långsiktiga utvecklingsarbetet på museerna. Vi tror nämligen att årsboken #2011 kommer att vara en värdefull källa till inspiration länge, länge.

Läs mer och beställ!



Pias pressgrannar


SKANDINAVISK SLÖJD
I det senaste numret av Nordisk tidskrift (2011:4) skriver Ted Hesselbom om ”Museets roll i en skandinavisk kontext”. Museet ifråga är Röhsska i Göteborg, där Ted Hesselbom är chef. Eftersom Röhsska museet växte fram under åren 1913-1916 är han just nu sysselsatt med att förbereda ett fyra år långt hundraårsjubileum, från 2013 till 2016.

 

När museet grundades var det med en uttalad ambition att ta vara på slöjd- och hantverkstraditioner från olika delar av landet innan alltsammans plattades ut till industrimässigt framställda kopior i modernismens malande jättekäft. Strömkantringen lät inte vänta på sig och snart blev Röhsska museet i stället "smakfostringsinstitutet som skolade i en god smak och en gemensam svensk kulturidentitet".

 

Sedan dess har mycket hänt. Ted Hesselbom beskriver hur slöjdandet trängdes undan av designandet med ett tvärt slut 2005: "Under Designåret 2005 tar statsministern och andra män som representerar makten över ordet design och befäster därmed fenomenet som ointressant och normativt." I dag är de nordiska mode- och formskaparna intresserade av återbruk, hållbarhet, historia – och slöjd. Ted Hesselbom guidar själv på sitt museum och får då tillfälle att demonstrera hur "1900-talets former som strikt skapats utifrån funktion inte är annat än estetik" och hur våra dagars smakestetik märkligt nog förenar samhällskritik med marknadsanpassning.


DET BLIR GULD IGEN!
Förra året instiftade UEForum ett pris som delades ut på vårmötet. Då var det Årets guldmonter som gick till Torbjörn Lenskog för utställningen Saker och ting mellan liv och död. Nu heter priset Årets guldrum och pristagaren avslöjas under Museernas vårmöte i Göteborg. I nästa nummer, som utkommer i juni, berättar vi mer.
På återseende!