HEM  ARKIV  ESSÄER  FORUM  KONTAKT  LITTERATUR  RECENSIONER  REPORTAGE  SYNPUNKTEN  VÄRLDEN

 

Nyhetsbrev #2 2011


Museivärlden har upptäckt UtställningsEstetiskt Forum! På Vårmötet överöstes vi med beröm och uppmuntran.

Trots stöd från Kulturrådet drivs tidskriften fortfarande i stor utsträckning av obetalt arbete. Därför hoppas vi att våra läsare uppmuntrar oss även ekonomiskt. Börja med att trycka här

GLAD PÅSK!
önskar redaktionen


SYNPUNKTEN

FOTO: FORM US WITH LOVE

DEN EVIGA MONTERN
Då och då slår föremålen hål på monterglaset, vill ut för att berätta andra historier. Men var så säker – montern kommer igen – i överraskande former!
Med anledning av UEForums pris Årets guldmonter 2010 blickar Eva Persson tillbaka på monterns historia. Här färdigställs en monter inför utställningen Dandy på Nordiska museet. Eller är det ett podium? Läs Synpunkten och döm själv.

 


NY ÅRSBOK FRÅN UEFORUM

För andra gången har UEForum gett ut en årsbok. Nu finns 2010 års artiklar med flödande bildmaterial samlade i en volym. Estetiskt tilltalande och innehållsmässigt helt oumbärlig, tycker våra läsare.
Läs mer om den nya årsboken och mottagandet här
Upplagan är begränsad, så skynda att beställa ditt exemplar hos ulla@ueforum.se!

 

FOTO: JAN OHLIN

PRISREGN PÅ MUSEERNAS VÅRMÖTE

Årets museum blev Flygvapenmuseum i Linköping, som UEForum tidigare skrivit om vid flera tillfällen.
Läs artikeln om byggandet av utställningen och recensionen av resultatet. Flygvapenmuseum belönades dessutom för Hemliga handlingar, som utsågs till Årets utställning. Dubbelt upp för Linköping, alltså! Årets klenod blev Kalvträskskidan på Västerbottens museum och till Årets pedagogiska projekt valdes Väskorna, ett program för skolelever i anslutning till utställningen (O)mänskligt på Etnografiska museet och Forum för levande historia. På bilden syns tre av pedagogerna bakom Väskorna, Åsa Thunström, Hugo Wester och Marcel Rådström.



ÅRETS GULDMONTER

För allra första gången har UEForum delat ut ett eget pris. Årets guldmonter tilldelades Torbjörn Lenskog för utställningen Saker och ting mellan liv och död. Den högtidliga ceremonin ägde rum under Museernas vårmöte 30 mars.
Torbjörn Lenskog kände sig hedrad över utmärkelsen Årets guldmonter, och det gjorde även utställningens projektledare Karin Tetteris.

Läs UEForums recension

 

FOTO: JAN OHLIN


REPORTAGE

FOTO: ANDREA BELLUSO
ARMÈMUSEUM

 

INTERVJU MED TORBJÖRN LENSKOG

I det här numret publicerar vi en exklusiv intervju med Torbjörn Lenskog, där han i ett möte med Rebecka Tarschys avslöjar varför han är så förtjust i utställningsformen. Han berättar också om tillkomsten av den prisbelönade utställningen Saker och ting mellan liv och död.


FOTO: SÖREN FRÖBERG

MINISTERNS HISTORISKA ÖGONBLICK

Det har gått sex år sedan dåvarande kulturminister Leif Pagrotsky fattade beslutet att flytta Riksutställningar från Stockholm till Visby. På vilka grunder kom Pagrotsky fram till det?
UEForums reporter Jan Ohlin ger en skakande ögonvittnesskildring.



LITTERATUR

DELAT MUSEUM ÄR DUBBELT MUSEUM
En av talarna under vårmötet var amerikanska Nina Simon, en ovanligt entusiastisk bloggare och konsult i museifrågor.
I det här numret recenserar vi hennes bok - The Participatory Museum - ett uppslagsverk med idéer för hur man kan göra besökaren mer delaktig i utställningen.

 

FOTO: ANNA GERDÉN, TEKNISKA MUSEET


RECENSIONER


FOTO: J WATTS, ETNOGRAFISKA MUSEET

 

FOTO: MADELEINE SÖDER, LSH

 

FOTO: PIA CEDERHOLM

NÄR VODOUN KOM TILL STAN
Den schweiziska vandringsutställningen om det fattiga Haitis religion och kultur, Vodou, har efter Göteborg nu nått Stockholm. Utställningen är laddad med kraft, men inte på det sätt man först tror. Respektfullt, upplysande och omvälvande, tycker Pia Cederholm.

 

VILKA KLÄDER GÖR MANNEN?
Det mesta som går att trä på sig har någon gång suttit på en karl. Trenderna växlar men kroppen därunder består. Efter att ha sett tre mycket olika utställningar om manlighet och kläder funderar Thomas Tidholm kring dandyer, badbyxor och kunglig stil. Gissa vilken kung som burit den eleganta manschetten ovan!

 

FRÅN JORDEN TILL MÅNEN
NASA – a human adventure är en påkostad utställning om det alltjämt pågående rymdäventyret. Till skillnad från dagens stålblanka estetik såg de första jordbor som svävade i rymden mer ut som änglar. Pia Cederholm besökte Tekniska museet och försökte förstå sig på dockningskonst och raketbränsle. Dock blev hon mest fascinerad av astronauternas blöjor.



FOTO: LASSE FREDRIKSSON

 

FOTO: PIA CEDERHOLM

I TIDENS FOTSPÅR
Avtryck – tid, ting, minne är titeln på en ny utställning på Västmanlands läns museum i Västerås. Irène Karlbom har sett den och prisar i sin recension scenograf Camilla Eds formgivning. Däremot är hon kritisk till texterna i utställningen.

 

UTSTÄLLDA SOPOR
Pia Cederholm har vandrat genom två utställningar om avfall och skräp, en på Sjöhistoriska museet och en på Nordiska museet, båda påfallande läckra. Därför tappar hon inte aptiten, vilket väl är det minsta man kan begära?


VÄRLDEN

FRIHETENS SEGER ÖVER VÅLDET
Mahatma Gandhi mördades i New Delhi 1948. På platsen där det skedde finns idag ett museum som är "en värdig hyllning till en av historiens mest beundransvärda frihetskämpar".
Olov Amelin har varit där.



FORUM

TEKNIK OCH NATIONALKARAKTÄR

Sven Wingquists innovation, det sfäriskt dubbelradiga kullagret patenterat av SKF 1907, har givit Sverige världsrykte.
I sitt utställningsförslag Det förskonade landet presenterar museologen Peder Lindgren några oväntade perspektiv på den svenska snilleindustrin.


BILD: WIKIPEDIA


Pias pressgrannar
GULDET BLEV TILL ÖKENSAND

Först lät det som en framsynt och demokratisk idé, att bygga högprestigemuseer i Abu Dhabi. På den konstgjorda Saadiyat-ön i Persiska viken skulle man berikas med en filial till Louvren, ett nytt Guggenheimmuseum samt ett nytt nationalmuseum.
Men ett av projekten har problem, berättar Johan Hellekant i Svenska Dagbladet (21/3). Under rubriken ”Nytt museum nobbas” förklarar han: ”Konstnärer från hela världen skriver nämligen på Human Rights Watchs hemsida att de inte vill se sin konst i ett hus byggt av utnyttjad arbetskraft. Enligt Jyllands-Posten är skälet larmrapporter om farlig arbetsmiljö samt att gästarbetarna måste betala avgifter för att få jobben.” Guggenheimmuseet i Abu Dhabi är ritat av stjärnarkitekten Frank Gehry och UEForum skrev om det planerade bygget och innehållet redan 2007
När nu Västerlandets kultur ska exporteras med guldinfattning till Mellanöstern är det intressant att se varifrån protesterna mot kulturimperialismen och bristen på jämlikhet kommer: från västerländska konstnärer!