UE-världen
Alla ni som reser utomlands - bidrag till allmänbildningern på utställningsområdet. Skriv till UEForum.se och berätta i ord och bild om intressanta utställningar utanför Sveriges gränser.
På 1970-talet for utställningsintresserade ofta till Holland, och det etnografiska museet, Tropenmuseum, i Amsterdam var en självklar plats att gå till om man ville se hur ett traditionellt museum med tung historia kunde förnyas.
Nu borde man sedan länge ha gjort ett återbesök. Ty redan 2003 blev museet, enligt eget förmenande, det första etnografiska museum i Europa att reflektera över sina rötter i kolonialismen. (Om man inte känner till Etnografiska museets i Neuchâtel postkoloniala utställningsverksamhet sedan tjugo år tillbaka i tiden, www.men.ch, eller menar att Tropenmuseum representerar en annan slags museologi, är oss obekant.)
Med utställningen Eastward Bound! Konst, Kultur och Kolonialism, invigd i januari 2003, vill Tropenmmuseum ge nya perspektiv på Hollands koloniala historia, ankyta till den dagsaktuella debatten om nationell och kulturell identitet samt visa på historiens relevans i dagens samhälle.
Det är en mycket stor s k basutställning och består av en tematisk presentation av holländsk kolonialism samt tre utställningar med kulturskatter från de forna kolonierna i Sydöstasien och Oceanien: skulpturer från Borobudur, en stor samling batik, guldsmycken från 12-1300-tal samt föremål som använts i papuanernas skallritualer. Utställningssalarna är grupperade runt en ljusgård förvandlad till en scen (The Colonial Theatre ), där vaxdockor i mänsklig storlek framställer olika aktörer i den koloniala historien. I runda glasmontrar syns bland andra plantageägaren, missionären, generalen-guvenören, äventyraren och armébefälet.
UEForums recension av det etnografiska museet i Paris, Musée du Quai Branly, Kolonialt och nykolonialt Mirjam Shatanawis artikel Tropiska besvär |